Zadrzewienia śródpolne mogą dostarczać nam bezpośrednich korzyści zdrowotnych i ciekawych doznań kulinarnych. Odpowiednio dobrane gatunki drzew i krzewów już w kilkanaście lat po nasadzeniu stanowią bogate źródło surowców, takich jak jadalne wysokowitaminowe owoce, zioła, pożytki pszczele. Gatunki takie jak dzika róża, czereśnia ptasia, dereń jadalny czy śliwa tarnina dostarczają wysokowitaminowych owoców, które mogą być wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur, marynat, soków.
Tarnina marynowana:
1kg owoców tarniny, 1 szklanka wody, 1 szklanka octu winnego, 1 kg cukru, mały kawałek cynamonu, kilka goździków
Przemrożone owoce tarniny myjemy, osuszamy, nakłuwamy drewnianą wykałaczką i wsypujemy do słoiczków. Wodę, ocet, cukier i przyprawy gotujemy. Słoiczki z owocami napełniamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Tarnina marynowana stanowi doskonały dodatek do wielu sałatek, szczególnie z fasoli.
Dżem z tarniny:
1 kg owoców tarniny, 0,4-0,5 kg cukru
Przemrożone owoce przebrać, umyć, osączyć i wydrylować Następnie owoce zasypać cukrem, zostawić na noc i na drugi dzień smażyć. Gorący dżem wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia. Dżem jest trochę kwaśny i cierpkawy, ale wiele osób to właśnie w nim ceni.
Przysmak bawarski:
10-15 kiści kwiatów bzu czarnego, 15 dkg mąki, 2 żółtka, szczypta soli, 1/4 l piwa (może być mleko lub śmietanka), ubita piana z 2 białek, cukier puder
Z mąki, żółtek, szczypty soli i piwa (mleka lub śmietanki) przyrządzić gęsto lejące się ciasto. Pianę zbiałek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Następnie zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Wyjąć, osuszyć na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.